O σχεδιασμός του Ag Bee Box®

Από την οπτική γωνία της λειτουργικότητας και της ευκολίας εφαρμογής των διαφόρων μελισσοκομικών χειρισμών βρέθηκε ότι οι κυψέλες των 8 και 10 πλαισίων Hoffman (Standard) είναι οι πιο ενδεδειγμένες για την Ελλάδα*.

Η κυψέλη τύπου Langstroth έχει σταθερές διαστάσεις και πρέπει να τηρηθούν ως πρότυπο και να ακολουθούνται από όλους τους κατασκευαστές κυψελών. Οι αποκλίσεις από τις διαστάσεις αυτές μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει και πιστεύουμε ότι έγιναν από άγνοια και όχι από πρόθεση. Για να σταματήσει όμως αυτό το κακό θα πρέπει όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τη μελισσοκομία να τηρούν τις σταθερές προδιαγραφές με θρησκευτική ευλάβεια.

Παρακάτω δίδονται με λεπτομέρεια οι διαστάσεις όλων των τμημάτων της κυψέλης τύπου Langstroth των 10 πλαισίων όπως αρχικά εισήχθηκε στην Ελλάδα και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και χρησιμοποιείται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι εξωτερικές διαστάσεις της κυψέλης μπορεί να διαφέρουν μερικά χιλιοστά αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τεχνικούς λόγους. Αυτό όμως που πρέπει να τηρηθεί με «θρησκευτική ευλάβεια» είναι οι εσωτερικές διαστάσεις και του πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται το διάστημα της μέλισσας (6-9 χιλιοστά).

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20181203_164023.jpg

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης μελισσοκομίας απαιτούν την ύπαρξη κινητού πυθμένα (βάσης) γιατί διευκολύνονται κατά πολύ οι μελισσοκομικοί χειρισμοί (αναστροφή πατωμάτων, καθαρισμός πυθμένα, έλεγχος του εμβρυοθαλάμου για βασιλοκύτταρα με απλό ανασήκωμα της μιας μόνο πλευράς κ.ά.). Η ύπαρξη διαφόρων τύπων συνδετήρων εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της κυψέλης κατά τη διάρκεια των μεταφορών.

Το Ag Bee Box®

Μετά από πολυετή μελέτη και δοκιμές, καταφέραμε και σχεδιάσαμε τις κυψέλες AG Bee Box® πειραματιζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου μελισσοκόμου. Οι όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις του κλάδου σε συνδυασμό με την παράδοση της μελισσοκομίας ήταν τα κίνητρα για την υλοποίηση της κυψέλης του μέλλοντος.

Οι κυψέλες μας κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά και πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές της μελισσοκομίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στην απλότητα της κατασκευής χωρίς να στερήσουμε σε λειτουργικότητα και απόδοση. Μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε μελλοντικές μελισσοκομικές ανάγκες επιδιωκόμενες τροποποιήσεις κρατώντας πάντα σταθερή την απόδοση και την λειτουργικότητά τους.

Η κυψέλη Ag Bee Box® προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον πληθυσμό που φιλοξενεί στο εσωτερικό της, βοηθώντας σε ταχύτερη ανάπτυξή του άρα και της παραγωγής σε σχέση με τις παραδοσιακές ξύλινες κυψέλες.Αεριζόμενη βάση με δύο εισόδους. Μοναδική στο είδος της.


Γίνεται πλέον εύκολος χωρισμός της κυψέλης Ag Bee Box® σε ξεχωριστά πεντακυψελίδια με διαφορετικές εισόδους για κάθε τμήμα.


Τα πατώματα κουμπώνουν και δεν αφήνουν το νερό και τον ανεμο να εισέρχονται από την χαραμάδα. Κάνουν ακόμα πιο εύκολη την τοποθέτηση του ορόφου και δεν κάνει απαραιτητη την χρήση κλειδιών. Εσoχή τοποθέτησης ξέστρου σε τέσσερα σημεία.


Εύκολη αφαίρεση της σίτας αερισμού για τον καθαρισμό και την απολύμανση της κυψέλης Ag Bee Box® χωρίς φλόγιστρα αλλά με απλά καθαριστικά κουζίνας και καυστική ποτάσα.


Σχεδιαστική καινοτομία με καπάκι διπλής χρήσης, για τον χειμώνα και το καλοκαίρι, με οδηγό για τον χωρισμό σε πεντακυψελίδια και ασφάλιση μεταφοράς με ιμάντα. Σχετικό βίντεο.


Όλες οι κυψέλες Ag Bee Box® έχουν οδηγό για την τοποθέτηση κάτω από την σίτα, συρταρωτής επιφάνειας για τον έλεγχο της Βαρρόα και την προστασία από το ψύχος στις περιοχές που ο χειμώνας είναι βαρύς.


Κάθε μας κυψέλη έχει ενσωματωμένες εργονομικές χειρολαβές σε όλες τις πλευρές των πατωμάτων. Χαρακτηριστικό που κάνει πλέον την μεταφορά και συντήρησή τους παιχνίδι.


Οι κυψέλες Ag Bee Box® δεν καταργούν τον υπάρχοντα εξοπλισμό σας. Προσφέρουν τη δυνατότητα τοποθέτησης πάνω ή κάτω απο τις συμβατικές κυψέλες σαν πάτωμα μελιτοσυλλογής, με μεγάλη σταθερότητα λογω της εσωχής-εξωχής στις διαστάσεις των συμβατικών κυψελών.


Πορτάκια με οπές αερισμού όταν τοποθετούνται αντίστροφα για την μεταφορά.


Εύκολη συναρμολόγηση και εξοικονόμιση χώρου.


Εξοικονόμηση χρημάτων με μείωση εξόδων συντήρησης κυψέλης καθώς ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΠΟΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΥΨΕΛΗ αλλά ΜΟΝΟ το καταστραμένο τμήμα της.

*= Πασχάλης Χαριζάνης, Δημήτριος Λαζαράκης – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών