Πως λειτουργεί το AG Bee Box®

       Οι συνθετικές κυψέλες έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τουλάχιστον 30 χρόνια συνεχώς, εφόσον έχουν αποδειχθεί τόσο ανθεκτικές και αποτελεσματικές, τόσο πολύ έτσι ώστε σήμερα στη Δανία σχεδόν το 99% όλων των νέων κυψελών που πωλούνται είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά, διογκωμένη πολυστερίνη ή πολυουρεθάνη.

       Η κατάσταση είναι παρόμοια σε πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού είναι μετρημένες πλέον οι ξύλινες κυψέλες στον κατάλογό τους.

         Μια  μελισσοκόμος που έχει περίπου 3.000 αποικίες ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει καν κάποιο μελισσοκόμο στη Φινλανδία πού να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ξύλινες κυψέλες. Συνολικά υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο συνθετικές κυψέλες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη σήμερα, που είναι απόδειξη για την αποτελεσματικότητα και την αντοχή τους. Οι συνθετικές κυψέλες EPS HD που πωλούνται γίνονται από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη. Αν και αυτό είναι χημικώς ταυτόσημο με το αφρώδες πολυστυρένιο που χρησιμοποιείται στη συσκευασία, έχει μια πολύ σκληρότερη επιφάνεια και είναι ουσιαστικά ισχυρότερη. Υψηλής πυκνότητας διεσταλμένο πολυστυρένιο είναι ένα ιδανικό υλικό για την κατασκευή των κυψελών. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε μια κυψέλη πολυστυρενίου πάντα να βεβαιωθείτε ότι είναι υψηλής πυκνότητας.

Υπάρχουν μερικές στην ευρωπαϊκή αγορά οι οποίες είναι κατασκευασμένες από χαμηλής πυκνότητας πολυστυρένιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να ζητήσετε από τον προμηθευτή να σταθεί ή να καθίσει στην κυψέλη – δεν πρέπει να έχει κανένα δισταγμό να το κάνει αυτό σε οποιαδήποτε από τις κυψέλες μας.

ΓΙΑΤΙ Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι τόσο καλή για τiς κυψέλες;

Η χρήση του ξύλου για κυψέλες είναι τόσο καλά εδραιωμένη πού μερικές φορές είναι δύσκολο να διαμορφώσετε μια ισορροπημένη άποψη για κυψέλες από πολυστυρένιο.
Κυψέλες από πολυστυρένιο λειτουργούν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι η τιμή. Η τιμή δεν είναι το παν, αν και καθορίζει την απόφαση για την επιλογή της κυψέλης στο μεγαλύτερο ποσοστό. Φυσικά οι κυψέλες από κόντρα πλακέ ή ξύλο είναι πολύ ανταγωνιστικές, αλλά το κόντρα πλακέ και το ξύλο είναι βαρύ και πάνω απ’ όλα, δεν παρέχουν την πολύ καλή μόνωση της πολυστερίνης.

Αυτό είναι όπου οι κυψέλες από πολυστυρένιο έχουν το πλεονέκτημα πραγματικά, γιατί η πλειοψηφία του νέκταρ που συγκεντρώθηκε από τις μέλισσες κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν αποθηκεύεται για το χειμώνα, αλλά καταναλώνεται από τις μέλισσες για να κρατήσει ζεστό το γονοθάλαμο . Ένα κοίλο δέντρο είναι μια χαρά για τις μέλισσες γιατί η φωλιά γόνου δεν κινδυνεύει από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας η οποία υπάρχει σε μια συμβατική ξύλινη κυψέλη .Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι έχουν αλλάξει το ξύλο – απλά βρήκαν ότι οι μέλισσες τους λειτουργούσαν καλύτερα σε χοντρά τοιχώματα στις κυψέλες από πολυστυρένιο.

Το χειμώνα η σημασία της μόνωσης των κυψελών μας φυσικά σημαντική. Μετά από το δριμύ χειμώνα του 2009/2010 οι περισσότεροι από τους μελισσοκόμους που χρησιμοποιούν ξύλινες κυψέλες δοκίμασαν όλα τα είδη των λύσεων, για να δώσουν στις κυψέλες τους περισσότερη μόνωση. Τέτοιες μέθοδοι λειτουργούν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα να συγκριθεί με μια κυψέλη που είναι καλά μονωμένη από την αρχή , από το σχεδιασμό της.

Στη φινλανδική ύπαιθρο, όπου χρησιμοποιούν παρόμοιες κυψέλες, οι θερμοκρασίες το χειμώνα στους -35 o C μερικές φορές αρκετούς μήνες κάτω από το χιόνι. Οι μέλισσες επιβιώνουν σ αυτές τις συνθήκες και σε κυψέλες από πολυστυρένιο επειδή το υψηλό επίπεδο της μόνωσης τις προστατεύει. Αυτό δεν πάει να πει οτι αυτές οι κυψέλες είναι κατάλληλες μόνο για ακραίες θερμοκρασίες. Κυψέλες απο πολυστυρένιο κρατούν όχι μόνο τις μέλισσες ζεστές, αλλά πάνω απ ‘όλα τις κρατάει στεγνές και λέγεται συχνά, οτι δεν είναι το κρύο που σκοτώνει τις μέλισσες, αλλά η υγρασία.
Σιγά-σιγά η φήμη των κυψελών πολυστυρενίου στην Ευρώπη και στην Αυστραλία καθιερώνεται και στη σύγχρονη μελισσοκομία και είναι πλέον ως η πιο διαδεδομένη στο χώρο των συνθετικών λόγω της υψηλής πυκνότητας των κυψελών απο πολυστυρένιο .